Poolen

Poolen (ook bekend als poolbiljart) is een van oorsprong Amerikaans spel dat gespeeld wordt op een pooltafel, waar in elke hoek en in het midden van de lange zijden een gat (pocket) zit.

De ballen moeten in de pockets worden geschoten, zoals ook bij snooker het geval is.

 • Pool wordt gespeeld met 16 ballen , 1 witte stootbal en 15 gekleurde objectballen.
 • Een standaard set poolballen is genummerd van 1 tot en met 15, waarbij de eerste 7 de ‘hele’ ofwel solids (ballen in één kleur) worden genoemd, de 8 de zwarte bal is, en de 9 t/m 15 zijn de ‘halve’ ofwel stripes.
 • Er zijn meerdere spelvarianten, 8-ball, 9-ball, straight pool en 10-ball zijn de populairste vormen die in competitieverband worden gespeeld.
 • De variant Pooker is een leuk spel dat een kruising is tussen snooker en pool wat gespeeld kan worden op een pooltafel.

Tarieven

POOL ARRANGEMENTEN
*Prijzen zijn per uur en gelden bij afname van minimaal 2uur!*

10 PERSONEN € 12.50 P.P.
20 PERSONEN € 12.00 P.P.
30 PERSONEN € 11.00 P.P.
va 60 PERSONEN € 10.00 P.P.

Poolen incl. Drank (bier, fris en wijn)

POOL PRIJZEN

MAANDAG T/M DONDERDAG (Prijs is per half uur) € 7.50
VRIJDAG & ZATERDAG (Prijs is per half uur) € 9.50
ZONDAG (Prijs is per half uur) € 7.50

Acties

Poolcafé The Bridge heeft zo nu en dan ook leuke actie’s via Groupon en Social Deal. Houd de genoemde website dus in de gaten!

Spelregels

8-Ball wordt het meest op recreatief niveau gespeeld en wordt vaak aangeduid als pool. 8-Ball is één van de pooldisciplines die het zogenaamde call-shot hanteert, dit wil zeggen dat de speler bij elke bal moet aangeven in welke pocket hij of zij deze bal gaat potten, de speler blijft aan beurt zolang hij of zij de ballen correct blijft potten.

 1. Alle vijftien ballen worden in de driehoek klaargelegd. De voorste bal moet op de stip (voetspot), de zwarte 8-bal moet in het midden en een hoekbal moet gestreept en de ander hoekbal vol gekleurd zijn.
 2. De speler die begint moet de witte stootbal vanachter de hoofdlijn op de klaar gelegde ballen stoten (de zogenaamde breakstoot).
 3. Als er één of meerdere ballen met deze breakshot in gaan dan moet deze speler kiezen voor de gestreepte ballen of voor de vol gekleurde ballen, mist hij of zij of als er geen ballen met de breakshot ingaan dan moet de tegenspeler kiezen.
 4. Pas nadat één van de spelers een bal correct heeft weggespeeld (gepot) is bepaald wie de vol gekleurde ballen heeft of wie de gestreepte ballen heeft.
 5. De speler moet al zijn ballen eerst wegspelen voordat hij de zwarte bal mag wegspelen.

Indien een speler een foul (=fout) maakt krijgt de tegenspeler ball-in-hand, dit wil zeggen dat de tegenspeler de stootbal overal op de tafel mag neerleggen om van daaruit zijn spel te hervatten.**

De speler die als eerste al zijn ballen plus de zwarte 8-bal correct weet weg te spelen wint het spel.

Indien de 8-bal in een niet aangewezen pocket gaat wint de tegenspeler!

Fouls zijn onder andere:

 • Indien een bal in een andere dan de aangekondigde pocket gestoten wordt of indien de speler mist is zijn of haar beurt voorbij.
 • wanneer de witte stootbal in de pocket verdwijnt,
 • een bal aangeraakt wordt,
 • als een bal uit de tafel gaat,
 • als de 8-bal of een bal van de tegenspeler eerst geraakt wordt in plaats van een eigen bal,
 • als een speler helemaal geen bal weet te raken.